Att beställa med Uber

Uber skapade en storm när det först kom. Runt om i världen kunde man, och kan ibland fortfarande, se traditionella taxibilar med ett ”anti-uber”-klistermärke någonstans. Den traditionella taxibranschen har inte tagit emot appen väl. Motståndare till appen menar ofta att det är ohederlig konkurrens, att förarna utnyttjas för Ubers vinning. Förespråkare menar istället att taxi på traditionellt vis är för dyrt och krångligt, och att Uber är en lösning på det. Men hur är det egentligen att åka med Uber?

Att åka med Uber är enkelt. Just enkelheten är något som dessutom är en av appens stora selling ponits. Det – och priserna. Att beställa med Uber kan ibland kosta hälften av vad en traditionell taxi skulle ta. Dessutom går det ibland helt enkelt fortare. Du ser hela tiden föraren på appens karttjänst och kan följa hans eller hennes resa mot den plats där du befinner dig.

Erfarenheter

Vid ett tillfälle beställde vi en resa i Prag. Det var ganska sent på nyårsafton och trycket på appen – och förarna – var högt. Efter att vi startat appen fick vi en notis om att priserna kommer att vara något högre än vanligt på grund av den starka efterfrågan. Om jag inte missminner mig skulle priserna vara höjda med 1.8 gånger ordinarie taxa under kvällen.

Problem med karttjänster?

Problem infann sig för uberchauffören att hitta oss. Antingen gjorde vi något fel när vi valde destination, eller så var det appens karttjänster som strulade. Istället för att taxichauffören åkte till den plats vi befann oss på, åkte han till den destination vi valt.

Vid bokning får taxichauffören tillgång till ens telefonnummer. Vi fick ett samtal om att han befann sig på den plats vi valt som destination, varpå vi gav honom rätt adress manuellt. Efter några minuter anlände han till rätt plats, och efteråt följde en odramatisk, men trevlig, resa till Petrin Hill i Prag för att titta på fyrverkerierna.

/ Bill Jansson