Virtuell bildesign – Rolig idé, men rörigt utförande

Virtuell Bil Design – Fordons Bild Redaktör är en app för dig som tycker om bilar. Utvecklaren lovar att det här är den bästa appen för dig som är en riktig bilfantast. Du kan sätta på klistermärken, byta ut delar och göra bilen riktigt snygg. Den bild som ges är att du i princip ska kunna förvandla din Hyundai Atos eller Nissan Cube till en sprillans ny Aston Martin. Stämmer det? Nej, snarare kan det vara ett tidsfördriv några minuter när du sitter på bussen eller väntar på disken.

Rörig design

När du startar appen kräver den tillgång till dina foton. Detta så att du ska kunna ladda in en bild på din bil som du sedan kan ”pimpa”. Redan när du väljer foton blir intrycket av appen något rörigt. Ganska snabbt möts du av störande reklam, och när du bläddrar bland bilderna kommer du notera att bakgrunden inte är som en bakgrund ska vara – det vill säga smälta in fint, och inte dra ögonen till sig för mycket. Snarare tar den fokus från det du ska göra vilket, tillsammans med den höga reklamexponeringen, ger ett rörigt intryck.

Välj fälgar och däck

På min bil ville jag sätta på ett bar schyssta, breda sommardäck, istället för de något glåmiga vinterdäck som finns på den bilden jag laddade in. Jag väljer ett däck från ett galleri och försöker sätta in den i bilden. Rent intuitivt försöker jag minska storleken på däcket genom att dra två fingrar inåt mot den, precis som när man zoomar ut i en kartapp eller i en bild. Det här går dock inte – istället är det hela bilden som ändrar storlek och får anpassa sig efter det slarvigt utklippta däcket. Jag hade av en händelse läst på lite om sommardäck innan och visste ungefär vad jag var ute efter, men det här kom inte i närheten.

Finns flera liknande appar

Idén att ”pimpa” sin bil i en app är inte den här utvecklaren ensam om. Det finns flera liknande appar, och det går säkerligen att hitta någon i ett lite bättre och mer intuitivt utförande. Många är gratis och det är sålunda enkelt att ladda ner flera och testa dem om man vill kunna styla sin bil på ett enkelt sätt.

Nerladdning här (iOS)