Freja eID – appen för enklare legitimering

Freja eID är det senaste inom e-legitimation. Den ger dig åtkomst till din legitimation direkt i mobilen och förenklar legitimering både på nätet och i person. Du behöver aldrig mer oroa dig över att inte ha ditt ID-kort med dig. Appen är kompatibel med både App Store, Google Play och App Gallery.

Så funkar det

När du laddat ner appen är det första du vill göra att registrera dig och legimitera dig för att kunna nyttja appens funktioner. Registreringen är enkel och kräver endast att du har din reella legitimation tillgänglig. Appen kan alltså inte ersätta en statligt utfärdad legitimation. Registrering är enkelt och går till ungefär så här:

  • Ladda ned appen och klicka på ’ny användare’
  • Läs och godkänn Freja eIDs sekretess och integritetspolicy
  • Registrera din e-postadress (Ett verifieringsmejl kommer skickas till din inkorg)
  • Bekräfta din e-post genom att klicka på länken i mejlet )(om du ej fått mejlet inom 10 min, testa att skicka igen)
  • Skapa en PIN-kod (om din telefon har fingeravtryckssensor kommer detta erbjudas aktivering i samma steg)
  • Efter ett klick på ’fortsätt’ skjutsas du vidare till appens hemskärm där du kan skanna in ID handling samt en bild på dig själv som ID foto

Efter detta är alla nödvändiga steg utförda och när registrering är fullföljd bör du få ett meddelande via mejl eller sms om att ditt elektroniska ID nu är färdigt att använda. Appen ger tydliga instruktioner om hur man skall gå tillväga och om osäkerhet ändå skulle uppstå finns en hjälpsupport tillgänglig på Freja eIDs hemsida.

appen är gratis och finns att ladda ner här

Varför eID?

Varför är ett elektroniskt ID något att ens sträva efter? Utöver det faktum att det är smidigt att ha det direkt i telefonen tillsammans med alla de andra digitaliserade tjänsterna som nu finns, exempelvis digitaliserat betalkort, minskar det även risken att glömma ID-kortet hemma. Din telefon har du alltid med dig oavsett situation.

Företag som stödjer Freja eID

Några av det flertal företag som stödjer Freja eID är Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Studentkortet, majoriteten av spelföretag som ATG och svenska spel, Pensionsmyndigheten och flertalet svenska kommuner som Bollnäs, Gävle och Borås. Än så länge kan Freja eID tyvärr inte användas som legitimation på barer och nattklubbar men förmodligen kommer även detta bli tillgängligt i framtiden.