Håll koll på stegen i mobilen

Allt fler människor skapar sig en aktiv livsstil och det blir mer och mer populärt att hålla koll på den. Hur många steg har man gått på en dag och hur många kalorier har man bränt? Vill man gå ner i vikt är en stegräknare i mobilen ett bra verktyg, eftersom en viktnedgång i grunden handlar om kalorier in och kalorier ut.

Räkna steg – gå ner i vikt

I dom flesta smartphones finns en hälsoapp där varje steg man tar räknas men det finns också mänger av olika stegräknarappar att ladda ner. StepsApp är en av dessa, som visar antal steg, hur lång sträcka och hur mycket aktiv tid man hunnit med dag för dag. Man kan själv ställa in sitt dagliga mål och det är enkelt att hålla koll på hur aktiv man varit dag för dag eller vecka för vecka. Man kan även få en månadsöversikt och gå tillbaka för att jämföra tidigare veckor och månader, för att se om man blivit mer eller mindre aktiv.

Når man sitt dagliga mål belönas man med en stjärna och det är ett roligt sätt att hålla sig peppad och tävla med sig själv. Hur många steg per dag för viktminskning som behövs är såklart individuellt men rekommendationen är att man ska gå minst 10 000 steg varje dag. Det motsvarar ungefär 6–7 kilometer, beroende på hur stora kliv man tar. Är man nybörjare kan man med fördel ställa in mindre antal steg i början, för att sedan succesivt öka för att ändå bli belönad för sin dagliga insats.

Bra eller dåligt?

Det enda som möjligtvis är en nackdel med att ha en stegräknare i mobilen är att man kanske inte bär med sig den var man än går men man får ändå ett hum om hur man ligger till. Det skadar aldrig att räkna dom steg man faktiskt tar och det är ett roligt sätt att mäta sin aktivitetsnivå.