Tibber – Spara pengar på billigare el

Tibber gör det enklare för privatpersoner att hålla koll på sin elförbrukning och att därigenom få en billigare elräkning. De erbjuder enbart timpris, vilket de menar att framtiden pekar mot. I flera recensioner av Tibber får företaget mycket goda omdömen. Men det är inte en app för alla…

Så vill Tibber ge en billigare elräkning

Tibber erbuder, och har alltid erbjudit, enbart timpris. Grundarna menar att framtiden pekar mot timpris och att det gynnar privatpersoner idag. Bakgrunden till det är att priset per khW kan variera ganska kraftigt under dygnet. Genom att till exempel ladda din elbil under natten, då elpriset normalt är mycket lägre, så kan du spara pengar.

Sparar alla på använda ett timprisavtal?

Nej, inte nödvändigtvis. Ett hushåll som nästan enbart använder el när det är som dyrast (på morgonen och runt middagstid på kvällen) kommer sannolikt att få en dyrare elräkning. I ett vanligt månadsprisavtal gagnas ett sådant hushåll av att priset är lägre när de inte använder elen.

Tibber har inget påslag på elen

Något som gör att Tibber sticker ut är att de inte tjänar pengar på elen de säljer. I stället har de bara en månadsavgift. Det här leder till ett läge där Tibber har ett genuint incitament att sänka, eller i alla fall inte öka, din månadsförbrukning. Att elbolag generellt har incitament att sälja så mycket el som möjligt kan, enligt Tibber, bidra till att elkonsumtionen i landet ökar.

Tibbers app guidar användningen

I Tibbers app så kan du hålla koll på elpriset, timme för timme. Här finns även analyser som ger dig insikter i hushållets förbrukning. Dessa insikter kan ge möjligheter att spara pengar på ett timprisavtal.

I appen finns även funktionen Smartladdning. Smartladdning laddar automatiskt din elbil under de timmar då priset är som lägst, utan att du behöver göra något. Också värt att nämna är att det finns möjlighet att koppla solpaneler till appen för att se hur mycket de producerar och hur stor del av elförbrukningen som täcks av dem.