Koinly – Få hjälp med kryptodeklarationen

Koinly är en relativt ny tjänst för den svenska marknaden. Tjänsten har varit aktiv länge i andra länder men har nu börjat anpassas efter svenska skatteregler och översättas till svenska. Via webbsidan ges hjälp med att deklarera kryptovalutor. Något som minst sagt inte är lätt med dagens skatteregler.

Kryptovalutor beskattas som aktier och ska därmed registreras på en K4-blankett. Köper du Bitcoin för 3000 kr och sedan säljer alla för totalt 4000 kr har du gjort en vinst på 1000 kr. Det är denna vinst som du tar upp på K4 och beskattas för till 30%. Skatten är alltså samma som på aktier, fonder och andra värdepapper.

Problemet är att handeln med kryptovalutor inte är så enkel att följa. Du kan får krypto via airdrop, använda mining eller få som betalning för en vara/tjänst. Då är det inte lika uppenbart hur det ska registreras och räknas. Vad gäller exempelvis om du använder Bitcoin för att köpa annan valuta eller gå med i en ICO? Det är detta problem som Koinly försöker möta.

Tracking är grunden

Grundfunktionen, och gratisfunktionen, är tracking av kryptoportföljer. Genom att registrera alla köp, försäljningar, airdrops m.m. kan man mycket enkelt se värdet på portföljen. Här går det även att importera CSV-filer eller koppla till API från olika handelsplatser vilket gör registreringen enklare.

Deklarationshjälp är uppskattad

Det finns ett flertal trackingappar för kryptovalutor. Men få har deklarationshjälp som är anpassad till svenska skattesystemet. Tjänsten är mycket smidig för den som redan använder Koinlys trackingfunktion. Alla transaktioner finns redan registrerade vilket gör att de kan ge en K4 utifrån den informationen.

Tracking är därmed grunden i tjänsten men inte det som gör att den får ett högt betyg. Trackingfunktionen går att hitta hos flera andra webbaserade tjänster och appar. Att de däremot har kopplat den till en deklarationstjänst gör det betydligt mer smidigt.

4/5 – Kan utvecklas tydligare mot svenska marknaden med fler informationssidor på svenska. Men tjänsten är i övrigt mycket smidig.