Runkeeper springer vidare

Runkeeper är en av allra vanligaste träningsapparna. I augusti 2017 hade appen laddats ner över 450 000 gånger i Sverige och fått ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5.

Fördelen med Runkeeper är framförallt dess pedagogiska upplägg. Det är mycket enkelt att starta olika träningspass och sedan få full statistisk över bland annat tid, längd, medelhastighet och medeltider på olika intervaller.

Utöver den klassiska mätningen har appen även en möjlighet till att mäta löparens hjärtfrekvens (med extra sensor), man kan uppdatera sin egen vikt samt ta bilder och spara till löprundan. Många uppskattar även funktionen som gör att man kan dela med sig av sina framgångar med andra som har appen. Det är över 25 miljoner användare vilket skapar stora möjligheter för dig som vill hitta någon som kan sporra dig vidare i träningen. Framgångarna kan även snabbt delas på Facebook och Twitter.

Interaktion

För att en träningsapp ska få riktigt bra betyg krävs en tydlig interaktion med andra appar. På den punkten levererar Runkeeper ett perfekt resultat. Den är kompatibel med över 70 olika appar så som Fitbit, Garmin osv.

Inomhus

I en recenion av appen skriver jämförelsesajten Bccobbers.se att ”enda nackdelen med Run Keeper är att den inte lockar till träning inomhus”. Detta utifrån aspekten att det är en GPS som mäter distans, hastighet osv. Detta är däremot något de får revidera efter att appen på senare år (sedan 5.0) även har ”inomhusläge”.

Appen visar tid och puls medan man tränar. När man sedan gått/joggat klart på bandet fyller man i hur långt man sprungit och därefter kan appen räkna ut medelhastighet. Fullt ut når den inte upp till samma funktionalitet som när man springer ute. Detta med mätning av olika intervall – men helt klart levererar den bra mätvärden för träningen.

Bästa?

Är det bästa träningsappen? Nej, ändå inte. När Råd och Rön testade träningsappar år 2016 fick denna app lågt betyg på Dataintegritet samt Integration med social media. Det gav den därmed bara en åttondeplats.