Canva – Snabbt en snygg design

“Det är en konst att skapa en hemsida vars layout och stil är tilltalande och kreativ” skriver en webbutvecklare Göteborg på sin hemsida. Det ligger mycket i det. Framförallt handlar det om att de flesta inte har den kreativa ådran som behövs för att skapa snygg design på banners, knappar, rutor och andra element på hemsidan.

Ett första steg för bättre design är att använda appen Canva (som även kan användas som onlineverktyg). Ett verktyg som snabbt blivit det självklara valet för de som gör enklare affischer, banners eller headers. Men även för att skapa snygga bildcollage till inlägg på social media.

Välj mall

Börja med att välja en mall utifrån var din design ska användas. Det kan exempelvis vara reklamblad, bloggbanner eller Facebookomslag. Därmed ges exakta mått som passar för detta ändamål. Efter att ha valt inriktning på mall visas olika smalare inriktningar. Du kan exempelvis hitta Facebookomslag med mattema, för födelsedagar eller sommartema.

Bara inom mattema hittas över 50 olika omslag att välja på. De allra flesta är gratis men det finns även teman som kostar ett par credits.

Ändra i mallen

När en av de många mallar valts går det sedan att justera och ändra i denna. Ta bort element och lägg till egna. Ladda upp bilder från din egen dator eller använd de hundratals bilder som finns tillgängliga i appen. Dessa är då indelade i foton och grafik. Även här finns ett mycket stort utbud av gratisbilder och vissa som kostar någon credit att använda.

Komplett – och enkel

Håller du på att bygga upp en blogg är Canva nästan ”ett måste”. Framförallt för att appen är så enkel att använda samtidigt som man snabbt kan skapa extremt snygga bloggbanners utifrån olika teman och färgsättningar.

Rekomenderas starkt och det är inte oväntat att appen fått Redaktionens val i Google Play